De kleine Valkenier Wim Meurs en Elisabeth Rault Beeklaan 44 6869 VH Heveadorp (Doorwerth) Tel: 026-3338443 info@dekleinevalkenier.nl

Bed & Breakfast
De kleine Valkenier
Rust op de grens van Veluwe en Rivierenland.

Geschiedenis in het kort

De naam “De kleine Valkenier” doet misschien vermoeden dat er ook een grotere valkenier bestaat. Dit was tot voor enkele jaren ook het geval. “De Valkenier” was een restaurant aan de rand van Heveadorp en ontleende zijn naam aan de dichtbij gelegen “Valkeniersbossen.” Deze bossen zijn genoemd naar de Amsterdamse koopman Jan Valckenier, maar niemand weet meer precies waarom.

De bossen kwamen in 1903 in bezit van J.W.F. Scheffer, de eigenaar van de model-boerderij die de naam “Het Huis Ter Aa” droeg. Deze boerderij, gelegen bij de ingang van Heveadorp, probeerde met zo modern mogelijke methoden melk te produceren. Hygiëne stond er hoog in het vaandel: de wanden van de stallen waren betegeld!

Het huis ter Aa

Scheffer was ook eigenaar van “De Duno”, een landgoed met hotel op een plateau ten westen van het dorp. Vandaar hadden de gasten een heerlijk uitzicht over de Rijn. Het uitzicht is nog altijd geweldig, het hotel is in 1944-1945 geheel verwoest. Maar rijen zoet geurende azalea’s, geheimzinnige mozaiekvloeren en trappetjes midden in het bos geven een herinnering aan wat er was!

Huize Duno

Na verloop van tijd was de boerderij echter niet rendabel meer, en in 1915 stichtte de firma Wilhelmi en Co er de Heveafabrieken, waar rubber werd verwerkt. De Latijnse naam voor de Braziliaanse rubberboom is Hevea Brasiliensis, het is duidelijk waar de naam van het dorp vandaan komt!

Voor de arbeiders werden toen woningen gebouwd, geheel in Engelse stijl.
Over deze woningen doen in het dorp nog altijd mooie verhalen de ronde. Zo werd er in de gaten gehouden of iedereen zijn heggetje wel netjes laag hield, en zo niet, dan werd de arbeider hierop aangesproken door zijn opzichter. De huizen van de opzichters waren ook een fractie groter dan die van de arbeiders: verschil moest er zijn…

In de tweede wereldoorlog werd een aantal van de woningen verwoest. Er werden twee nieuwe opzichterswoningen gebouwd, zonder rietkap, maar wel weer iets groter dan de andere huizen. Bovendien voor die tijd modern, met grotere ramen en zelfs een tuintje. In één van deze twee huizen is nu uw B&B ‘De kleine Valkenier” gevestigd.

De Heveanen zijn trots op hun dorp, en vertellen er graag over. Wij, Wim Meurs en Elisabeth Rault, willen de traditie van gastvrijheid in een boeiende omgeving voortzetten met B&B “De kleine Valkenier.” Bovenal hopen wij dat u het er naar uw zin zult hebben!